Bill Gates thotë se do të ketë pandemi tjetër

epa07309738 William H. Gates III, Co-Chair, Bill and Melinda Gates Foundation, USA, speaks during a panel session in the Congress Hall of the 49th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 22 January 2019. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Globalization 4.0' from 22 - 25 January 2019. EPA/GIAN EHRENZELLER

Në 2015, bashkëthemeluesi i Microsoft Bill Gates mbajti një fjlaim në TED në të cilën paralajmëroi njerëzit se një virus ishte një rrezik më i madh për njerëzimin sesa lufta bërthamore dhe tha se qeveritë duhet të përgatiten me ekipe dhe sisteme të përgjigjes pandemike.
Tani në vitin 2020, mes pandemisë Covid-19, këshillat e Gates janë të ngjashme. “Ne të gjithë duhet të shohim atë që kemi mësuar nga kjo epidemi, sepse do të ketë një tjetër epidemi,” tha Gates për CNN.

Baby Boo

Kur u pyet se çfarë mund të bëjë më mirë për t’u përgatitur për një pandemi administrata e ardhshme e Biden, Gates theksoi nevojën për një grup global të ekspertëve të sëmundjeve infektive, më shumë testime dhe komunikim më të mirë me publikun.
“Ne kemi nevojë për një ekip ekspertësh, si 3,000 prej tyre në të gjithë botën, që punojnë në sëmundjet infektive”, tha Gates. “Kur ka një aluzion për një pandemi, ata, me aftësitë e tyre të plota, do të lëviznin dhe do të përqendroheshin në këtë”. (Një sondazh në 2018 zbuloi se kishte 9,136 mjekë të sëmundjeve infektive në Shtetet e Bashkuara.)

Përveç një ekipi më të mirë, Gates tha se “mbikëqyrja më e mirë”, si testimi i shtuar, do të lejonte që SHBA të ishin më të përgatitura.
Një përmirësim tjetër do të ishte “lejimi i CDC ose ekspertëve të japin mesazhin për publikun, duke mos pasur frikë nga lajmet e këqija, në mënyrë që t’i bëjmë njerëzit të gatshëm”, tha Gates. “Është mjaft e qartë: Herën tjetër do të jemi më të zgjuar.”

Gates ka qenë një kritik i hapur i përgjigjes së SHBA Covid-19 , duke përfshirë mbajtjen e maskave, mungesën e udhëheqjes dhe shpërndarjen e vaksinave. “Qeveria federale ka hequr dorë nga shumë gjëra gjatë pandemisë,” tha Gates gjatë një interviste me “TODAY” të NBC më 7 dhjetor.
Gates tha se ai tashmë ka folur me presidentin e zgjedhur Joe Biden rreth “udhërrëfyesit” që ai parashikon për krizat e ardhshme të shëndetit publik. “Unë mendoj se themeli ynë do të jetë pjesë e këtij dialogu për t’u siguruar që ne nuk e hedhim atë përsëri,” tha ai.

Fondacioni Bill dhe Melinda Gates ka dhuruar 1.75 miliardë dollarë për përgjigjen globale të Covid. “Për sa kohë që ne kujtojmë se sa keq ishte kjo,” tha Gates fondacioni është i gatshëm të paguajë “miliarda në vit për të shmangur triliona dollarë katastrofë”.