Bill Gates paralajmëron se situata mund të përkeqësohet me pandemi të re


Miliarderi amerikan dhe pronari i “Microsoft”, Bill Gates paralajmëroj se gjërat mund të përkeqësohen në periudhën e ardhshme duke na goditur edhe një pandemi tjetër.

Ai shumë shpesh deri më tani ka reaguar publikisht me deklarata për pandeminë e Covid-19.
Hapur u ka bërë thirrje që masovke të vaksinohet dhe të i respektojnë masat e vendosura kundër këtij virusi vdekjeprurës.

Para pak kohësh në vlogun e tij ai komentoi dhe shprehu shqetësim për përhapjen e një pandemie të re pas përhapjes së versionit të ri të koronavirusit.
“Bota ka bërë një rrugë të gjatë në luftën kundër Covid-19. Por varianti të reja të virusit mund të rrezikojnë progresin që kemi bërë gjatë vitit të kaluar.

”Gates shpjegoi në detaje se si mutacionet e komplikojnë atë pandemi.
“Virusi i gripit mutohet shpejt dhe kjo është arsyeja pse shpesh hasim në variante të ndryshme të tij. Ata nuk janë të pazakontë, por gjithashtu do të thotë se nevojiten variante të reja të vaksinave.”

“Virusi Covid-19, si të gjitha viruset, ka vetëm një qëllim, të shumohet. Sa herë që virusi sulmon qelizat tuaja, ajo josh qelizën në udhëzimet e koduara në ARN-në e saj për të bërë kopje të shumta të virusit. Kur një qelizë krijon një virus të ri, ajo duhet të kopjojë udhëzimet. Por është si të shkosh në një klasë shkrimi të verbër në shkollë, është e vështirë të shkruash të njëjtën gjë pa asnjë gabim të vetëm. Kodi për virusin që shkakton Covid-19 është i gjatë rreth 30,000 shkronja.

“Ka shumë mundësi gabimi. Shumica e gabimeve çojnë në një virus që është funksionalisht identik ose nuk mund të kopjohet. Por herë pas here ka një ndryshim që lehtëson infeksionin ose shmangien e përgjigjes imune ndaj virusit. Kur ai ndryshim fillon të përhapet mes njerëzve, një variant i ri shfaqet”, tha Gates, duke shpjeguar se si shfaqen variantet e reja.Covid-19 muton pothuajse dy herë më shpejt se gripi dhe është një virus shumë më i thjeshtë i gripit”, shtoi Gates.