Biden revokon dhe zëvendëson urdhrat e Trump që ndalojnë TikTok dhe WeChat

Presidenti Joe Biden tërhoqi të mërkurën një seri urdhrash ekzekutivë të epokës Trump që kërkonin të ndalonin shkarkimet e reja të aplikacioneve WeChat dhe TikTok dhe urdhëroi një departament të Tregtisë rishikimin e shqetësimeve të sigurisë të paraqitura nga ato aplikacione dhe të tjera.

Baby Boo

Administrata e ish-presidentit Donald Trump ishte përpjekur të bllokonte përdoruesit e rinj nga shkarkimi i aplikacioneve dhe të ndalonte transaksione të tjera teknike të aplikacioneve TikTok dhe WeChat, të cilat janë në pronësi kineze, dhe se të dy këto aplikacione do të bllokoheshin edhe për përdorim në Shtetet e Bashkuara.

Gjykatat bllokuan ato urdhra, të cilat kurrë nuk hynë në fuqi.
Një rishikim i veçantë i sigurimit kombëtar të SHBA-së për TikTok i filluar në fund të vitit 2019 mbetet aktiv dhe i vazhdueshëm, tha një zyrtar i Shtëpisë së Bardhë, duke refuzuar të ofrojë ndonjë detaj. Shtëpia e Bardhë mbetet shumë e shqetësuar për rreziqet e të dhënave të përdoruesve të TikTok, u tha gazetarëve një tjetër zyrtar i administratës.

TikTok dhe WeChat nuk pranuan të komentojnë asgjë në lidhje me këtë vendim, shkruan Reuters.
Urdhri i ri ekzekutiv i presidentit amerikan Joe Biden revokon urdhrat që Trump lëshoi ​​në gusht për këto aplikacione, së bashku me një tjetër në janar që synonte tetë aplikacione të tjera të programeve të komunikimit dhe teknologjisë financiare, dhe të gjitha nga Kina, transmeton Telegrafi.

Administrata e Trump pretendoi se WeChat dhe TikTok paraqisnin shqetësime të sigurisë kombëtare me kërcënimin që të dhënat e ndjeshme personale të përdoruesve të SHBA-së mund të mblidheshin nga qeveria e Kinës.
Si TikTok, i cili ka mbi 100 milionë përdorues në Shtetet e Bashkuara dhe WeChat kanë mohuar të paraqesin shqetësime të sigurisë kombëtare.

Administrata Trump kishte apeluar urdhrat gjyqësorë duke bllokuar ndalimet në TikTok dhe WeChat, por pasi Biden mori detyrën në janar, Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së kërkoi të ndërpresë apelet.
Urdhri ekzekutiv i Biden gjithashtu kërkon nga Departamenti i Tregtisë që brenda 120 ditësh të bëjë rekomandime për të mbrojtur të dhënat e SHBA të marra ose të arritshme nga kompanitë e kontrolluara nga kundërshtarët e huaj. /