BE propozon mbushës të njëjtë për të gjithë telefonat, përfshirë iPhonët


Në një propozim që mund të ndryshojë ndjeshëm industrinë e telefonave të mençur, Komisioni Evropian ka thënë se USB-C do të bëhet standardi për karikim në të gjitha pajisjet. Kjo përfshin jo vetëm telefona, por edhe tableta, kamera dhe kufje. Komisioni gjithashtu ka sugjeruar që shitja e telefonave dhe mbushësi i tyre duhet të ndahen, në mënyrë që njerëzit të mos përfundojnë me një mori karikuesish për të cilët nuk kanë nevojë dhe të bëhen mbeturina.

“Ne i dhamë industrisë shumë kohë për të dalë me zgjidhjet e tyre, tani koha është e pjekur për veprime legjislative për një ngarkues të zakonshëm. Kjo është një fitore e rëndësishme për konsumatorët dhe mjedisin tonë dhe në përputhje me ambiciet tona jeshile dhe digjitale”, tha Margrethe Vestager, nënkryetare ekzekutive për një Evropë të përshtatshme në Komisionin Evropian.

Apple i ka rezistuar gjithmonë sugjerimeve, duke thënë se rregullatorët duhet të përqendrohen në prizën që futet në mur, dhe jo në fund në telefon, në mënyrë që njerëzit të përdorin kabllot e tyre kudo.
Megjithatë, Komisioni Evropian tha se do të kërkohet ndërveprim i plotë në të dy anët e kabllos, raporton Independent.
Propozimet e reja do të duhet të miratohen nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli përmes proceseve të tij të zakonshme. Nëse kalon, industrisë do t’i jepet 24 muaj për t’u përshtatur para se të hyjë në fuqi.