AFP: Maqedonia duhet t’i rishikoj librat e historisë, “Maqedonia e Epërme” me gjasa do të jetë emri i ri


Në një reportazh nga Maqedonia, gazeta franceze AFP, është interesuar për librat e historisë në Maqedoni dhe mënyrën se si nxënësit në Maqedoni mësojnë për Aleksandri e Madh, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Gazetari i AFP është interesua përmbajtjen e librave të historisë në Maqedoni që nga rënia e komunizmit e deri tek qeverisja e Gruevskit.

AFC thekson librin për klasën e gjashtë dedikuar “Shteti i Maqedonisë nën Filipin e Dytë”, në të cilën fëmijët se si ai ka nënshtruar koloni grash”, ndërsa djali i tij Aleksandri “Ka arritur t’i fitojë grekët” ndërsa grekët e kanë “hedhur” qeverisjen e Maqedonisë.

Agjencioni citon edhe tekstin nga institucioni i arsimit të lartë. Pra në një libër të Universitetit të Shtipit shkruan se “Maqedonia Antike është rajon në Ballkan në të cilën maqedonasit qeverisin, ndërsa nuk është pjesë e Greqisë.

Gazetari konstaton se disa nuk e mendojnë veten me preardhje sllave, por direk si “pasardhës të Filipit të Dytë dhe Aleksandrit”.

“Maqedoni e Epërme” me gjitha gjasat do të jetë emri i ri i shtetit, por tregimi kombëtar rëndë se do të ndryshohet rreth emrit, shkruan AFP. /Telegrafi/