8 Marsi fatkeq për gratë rome, pa gjinekolog 1200 prej tyre

Mjek që është angazhuar të punojë në Shuto Orizarë, edhe pse i kanë mbetur vetëm tre muaj për të kryer specializimin, nuk mund të vazhdojë studimet për shkak të pjesës së papaguar të subvencionuar të Ministrisë, përcjell Nistori.

Baby Boo

Dr. Lambe Krstevski, specialist i cili ka aplikuar në konkurs dhe ka nënshkruar marrëveshje me Ministrinë e Shëndetësisë se pas përfundimit të specializimit do të punojë në klinikën në Shuto Orizarë, nuk mund ta përfundojë specializimin për shkak se Ministria nuk i ka paguar Fakultetin e Mjekësisë. Megjithatë, ai ka marrë një garanci nga kabineti i ministrit të Shëndetësisë se paratë do të paguhen në muajin mars. Ai ka vetëm tre muaj të tjerë deri në përfundimin e afatit ligjor për specializim.

Rreth 1200 gra nga Shuto Orizare prej kohësh nuk kanë gjinekolog të regjistruar në komunën e tyre. Për tejkalimin e këtij problemi, Ministria e Shëndetësisë para disa vitesh subvencionoi 90 për qind të studimeve të një kursanti, i cili do të detyrohej me kontratë të punonte në klinikë në këtë lagje me shumicë rome.

Siç mëson “Slloboden Peçat”, ndonëse Krstevski tashmë i ka kaluar të gjitha provimet dhe ka mbetur vetëm te provimi specialistik, Fakulteti i Mjekësisë nuk e lejon të japë provimin për shkak se Ministria nuk ka transferuar para në llogarinë e fakultetit.

“Bashkë me “Nismën e Grave nga Shuto Orizare” i kemi dorëzuar ministrit një kërkesë për takim. Unë bisedova dhe më premtuan se në mars do të paguajnë paratë që të kaloj provimin e specialistit. Shpresoj në një përgjigje pozitive”, tha Krstevski.

Shumica e grave rome në Shuto Orizarë nuk kanë gjinekolog familjar dhe nuk ka kush të kujdeset për shëndetin e tyre, si dhe gjatë shtatzëninë.

“Parandalimi është gjëja më e rëndësishme dhe çdo grua meriton të bëjë kontrolle gjinekologjike të paktën një herë në vit. Ka gra rome që nuk kanë qenë kurrë në kontroll gjinekologjik. Disa shkojnë te gjinekologët në një komunë tjetër, por disa i marrin, disa jo. Shpresoj që ambulanca në Shuto Orizarë të fillojë të funksionojë”, shton Krstevski.

Konkursi nga ky program i Ministrisë së Shëndetësisë, i cili bashkëfinancon kursantët privatë, është nga viti 2016. Me marrëveshjet e të gjithë këtyre kursantëve, përcaktohet saktësisht se në cilën komunë do të shpërndahen pas diplomimit në varësi të nevojave të shtetit.

Në Fakultetin e Mjekësisë “Goce Dellçev” është bllokuar realizimi i këtyre marrëveshjeve, pasi për gjinekologun e pagjykuar të Shuto Orizares dhe për 13 praktikantë të tjerë, Ministria e Shëndetësisë nuk e ka kryer pjesën e obligimit.

“Pjesa jonë është paguar, por jo ajo shtesë për Ministrinë. Kaq ishte, nuk mund të japim provim specialistik, as të marrim licencë nga Oda e mjekëve”, thotë Krstevski.

Ministria e Shëndetësisë është pyetur se, pse nuk ka mjek gjinekolog në Shuto Orizarë dhe kur do të ketë, por nuk morëm përgjigje deri në publikimin e këtij teksti.

Shoqata “Nisma për të drejtat e grave nga Shuto Orizare” dje para Ministrisë së Shëndetësisë ka kërkuar zgjidhje të përhershme të problemit me mungesën e gjinekologut familjar në Shuto Orizar. Kryetarja e shoqatës Salija Bekir Halim për “Slloboden Peçat” thotë se është e nevojshme që Ministria të reagojë sa më shpejt. /Nistori/