29 shkurti- Pse kemi vit të brishtë, çdo 4 vjet?


Sot është e enjte, data është 29 shkurt, është ditë e brishtë dhe 2024 është vit i brishtë.

Është një vit me 366 ditë, dhe ndodh njëherë në 4 vjet për të rregulluar stinët.

Nëse gjithmonë do të ishte viti me 365 ditë, do të mblidhej çdo 4 vjet, një ditë me vonesë.

I ashtuquajturi ‘Kalendari i Përhershëm Hanke-Henry’ ofron një mënyrë alternative për t’u marrë me faktin se orbita e Tokës rreth diellit nuk zgjat saktësisht 365 ditë. Një vit është në të vërtetë 365 ditë e 5 orë e 49 minuta.

Për të parandaluar që pushimet dhe muajt të mos shkojnë në stinë të ndryshme përgjatë dekadave dhe shekujve, është shtuar një ditë në shkurt, çdo katër vjet.

Baby Boo