150 mld dollarë, Jeff Bezos më i pasuri në historinë moderne

NEW YORK - FEBRUARY 09: Amazon.com founder and CEO Jeffrey P. Bezos speaks at an event unveiling the new Amazon Kindle 2.0 at the Morgan Library & Museum February 9, 2009 in New York City. The updated electronic reading device is slimmer with new syncing technology and longer battery life and will begin shipping February 24th. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Themeluesi i Amazon.com ka rreth 55 miliardë më shumë se Bill Gates, personi i dytë më i pasur.

Baby Boo

Vlera neto e themeluesit të kompanisë Amazon.com Inc kaloi 150 miliardë dollarë në Nju Jork të hënën, sipas Bloomberg Billionaires Index. Kjo është rreth 55 miliardë dollarë më shumë se bashkëthemeluesi i Microsoft Corp, Bill Gates, personi i dytë më i pasur në botë, shkruan “Bllomberg”.

Bezos, 54 vjeç, gjithashtu kryeson ndaj Gates edhe në kushtet e rregulluara nga inflacioni. Shuma prej 100 miliardë dollarësh që Gates kapi shkurtimisht në vitin 1999 në kulmin e bumit ‘dot-com’ do të ishte me vlerë rreth 149 miliard dollarë në dollarët e sotëm. Kjo e bën shefin ekzekutiv të Amazon më të pasur se çdokush tjetër në tokë që nga viti 1982, kur Forbes botoi renditjen e parë të pasurisë.

Vlera e tij neto është rritur me 52 miliardë dollarë këtë vit, e cila është më shumë se e gjithë pasuria e Alibaba Group Holding Ltd. Kryetari Jack Ma, personi më i pasur i Azisë. Ai gjithashtu vë në pah pasurinë personale të Bezos në distancën të afërt me 151.5 miliard dollarë të kontrolluara nga familja Ëalton, dinastia më e pasur në botë.

Një raport i Rezervës Federale amerikane zbuloi se 1 për qind e familjeve të lata në SHBA kontrollojnë 38.6 për qind të pasurisë në SHBA në 2016, krahasuar me 22.8 për qind që mbaheshin nga 90 për qind e familjeve me nivel të ulët. Vitin e kaluar, Oxfam International zbuloi se më shumë se 80 për qind e të ardhurave shkoi për këtë 1 për qind të popullsisë botërore.

Prapa Bezos në indeksin Bloomberg është Gates, me një pasuri prej 95.3 miliardë dollarësh. Gates do të kishte një vlerë neto prej më shumë se 150 miliardë dollarë, nëse atij do t’i llogariteshin edhe pasuritë që i kishte dhënë, kryesisht tek Fondacioni Bill & Melinda Gates. Ai ka dhuruar pothuajse 700 milionë aksione të Microsoft-it dhe 2.9 miliardë dollarë të mjeteve monetare dhe aseteve të tjera që nga viti 1996, sipas një analize të bërë publike.


Restorant Lumare