110 vjet nga lindja e Nënë Terezës, Shkupi e shënon me manifestime


Me ceremoni solemne dhe në prani të shumë funksionarëve dhe diplomatëve në Shkup, shënohet ditëlindja e nobelistes së paqes Anjezë Gonxhe Bojaxhiu – Nënë Tereza. Nënë Tereza u lind më 26 gusht 1910 në Shkup. Nënë Tereza tërë jetën e saj ia kushtoi çështjes së bamirësisë duke ndihmuar familjet e varfra dhe personat e sëmurë. Nobelistja Gonxhe Bojaxhiu – Nënë Tereza për vlerat e saja jetësore nga Kisha e Shenjtë në Vatikan u shpall Shën Tereza.
Biografia e shenjtores shqiptare

Më 26 gusht të vitit 1910, në Shkup, lindi Gonxhe Bojaxhi (1910-1997), Nënë Tereza, Shën Tereza.
Në nëntor të vitit 1928 kur ishte në moshën 18-vjeçare, Gonxhe Bojaxhi hyri në kongregacionin “Motrat e Loretos” në Irlandë ku morri emrin Mari Tereza për nder të Shën Terezës. Më 6 janar të vitit 1929 Mari Tereza shkon si misionare në Kalkuta të Indisë.

Atje filloi të jepte mësim në kolegjin e vajzave “St. Mary” derisa në vitin 1944 u emërua drejtoreshë. Më 17 gusht 1948 ajo veshi për herë të parë sarin e bardhë me anët blu dhe pasi përfundoi një kurs mjekësie pranë Motrave Misionare në Patna, u kthye përsëri në Kalkuta. Në vitin 1960 motrat e Nënë Terezës qenë të përhapura në të gjithë Indinë. Ndërsa në harkun kohor ndërmjet viteve 1980-1990 Nënë Tereza hapi shtëpi misioni nëpër vendet e kampit socialist duke përfshirë Republikat e ish Bashkimit Sovjetik, Kubë, Shqipëri etj.

Për punën bamirëse asaj i janë akorduar shumë çmime, duke filluar që nga Çmimi Indian Padmashri në vitin 1962 dhe deri tek Çmimi Nobel për Paqen në vitin 1979. Në vitin 1997, Nënë Tereza kishte rreth 4000 motra, të cilat kryenin misionin në 610 shtëpi bamirësie në 123 vende të botës. Tërë jetën e saj ia kushtoi të varfërve dhe njerëzve në nevojë derisa u nda nga jeta më 5 shtator të vitit 1997.

Pa kaluar as dy vjet nga vdekja e shenjtores, Papa Gjon Pali II lejoi të fillonte proçedura e kanonizimit. Kështu më 20 dhjetor të vitit 2002 u miratua dekreti për mrekullitë e shenjtores. Data e zhvillimit të ceremonisë së beatifikimit të Nënë Terezës u vendos që të ishte 19 tetori i vitit 2003.

Ky vendim i Papës Gjon Pali II erdhi menjëherë pas aprovimit nga Kongregacioni i Selisë së Shenjtë për Çështje të Shenjtërimit. Në ditën e lumturimit të Nënë Terezës në sheshin e Shën Pjetrit gjendeshin rreth 500 mijë njerëz midis tyre edhe shumë shqiptarë të ardhur nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Amerika etj. Ndërsa, më 04 Shtator 2016 Nënë Tereza u shpall Shën Tereza e Kalkutës në një ceremoni madhështore fetare në sheshin “Shën Pjetri” në Vatikan. Ceremonia u drejtua nga Papa Françesku u cili bëri edhe shpalljen e shenjtërimit para dhjetëra mijë pelegrinëve që mbushën sheshin qendror të selisë së shenjtë.

Baby Boo