108 vjet nga çlirimi i Shkupit/ ITSHKSH me akademi, lule te shtatoret e çlirimtarëve

Sot mbushen plot 108 vjet nga çlirimi i Shkupit nga turqit, në vitin 1912. Kryengritja e përgjithshme shënoi një hap të ri në luftën e armatosur për liri, pasi për herë të parë u bë artikuli i qartë politik I kërkesave të shqiptarëve. Kryengritësve në atë kohë u prinë Hasan Prishtina, Bajram Curri e Isa Boletini. Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve në Shkup, me mbështetje të komunave Cair dhe Saraj, vazhdoi edhe sivjet traditën e përkujtimit të kësaj date kaq të rëndësishme.

Baby Boo

“U mor vendimi ne kuvendin e Unikës që të clirohet Shkupi dhe të rrumbullakësohet idea e Rilindjes Kombëtare Shqiptare, për të pasur shtetin e tyre. Kryengritjes nuk i kishte mbetur asgje vetëm se ta clirojnë Shkupin, kryeqendrën e saj shpirtërore dhe t’i tregojnë botës të clirohen nga perdandoria osmane por edhe të mbrohen nga synimet e Aleacës Ballkanike.”, tha Skender Hasani, drejtor i ITSHKSH.

“U ringjall kjo datë 100 vjet më vonë këtu në Shkup, kujtesa memoria historike, Çlirimi i Shkupit. Prej vitit 2012 është kënaqësi për çdo vit, pavarësishtë situatave, gjendjes së panademisë që po kalojmë tash është shëndruar në traditë 12 gushti.”, tha Mehmet Prishtina, pinjoll i familjes së Hasan Prishtinës.

Në këtë ditë u bë edhe promovimi i librit të autorit Ilir Shaqiri, kushtuar komandantit legjendar Adem Jashari si dhe u vendosën kurora lulesh te shtatorja e Hasan Prishtinës, pllaka përkujtoimore e Mursel Ahmet Delisë në Çair dhe shtatorja e Isa Boletinit në Saraj.