10 gjëra që duhet ditur për NATO-n

NATO- Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut është themeluar në vitin 1949 për të vepruar si një kundërpeshë ndaj kërcënimit të nacionalizmit militant Evropian dhe për të inkurajuar integrimin politik.

Ja disa fakte për këtë organizatën me seli në Bruksel.

1. Është një aleancë politike dhe ushtarake prej 28 vendesh anëtare nga Evropa dhe Amerika e Veriut.

2. Përgjegjësia më e madhe e aleancës është që të mbrojë territorin dhe popullatat e NATO-s. Neni 5 i NATO-s thotë se një sulm mbi një anëtar është një sulm kundër të gjithëve. Neni 5 është kërkuar vetëm një herë në historinë e NATO-s, më 12 shtator të vitit 2001, një ditë pas sulmeve të 11 shtatorit në SHBA.

3. NATO ka një strukturë të përhershme, të integruar ushtarake të komandës ku personeli ushtarak dhe civil nga të gjitha shtetet anëtare punojnë së bashku. Gjenerali i Përgjithshëm i forcave ajrore të NATO-s Philip Breedlove është oficeri më i lartë ushtarak i NATO-s.

4. NATO mbron hapësirën ajrore mbi Shqipërinë, Estoninë, Letoninë, Lituaninë dhe Slloveninë në një bazë prej 24 orësh gjatë 7 ditëve të javës, në 365 ditë të vitit.

5. Vendet anëtare japin kontribute të drejtpërdrejta dhe të tërthorta për shpenzimet e drejtimit të NATO-s dhe zbatimin e politikave dhe aktivitetet e saj. NATO dëshiron që të gjithë anëtarët të kontribuojnë të paktën 2% të PBB-së përkatëse për shpenzimet e mbrojtjes. Vetëm një pjesë e vogël e anëtarëve mund ta bëjnë këtë. SHBA-të. dhe Britania e Madhe janë në mesin e tyre.

6. Strategjia e parandalimit të aleancës aktualisht është bazuar në një përzierje të aftësive bërthamore dhe konvencionale. Megjithatë, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Anders Fogh Rasmussen do që aleanca të zhvillohet për të bërë një forcë luftuese “më të shpejtë, ndreqëse dhe elastike” në gjendje për të vendosur asetet e saj ushtarake në një njoftim të shkurtër në një sërë situatash ushtarake.

7. Në vitin 1995, NATO ka ndihmuar për t’i dhënë fund luftës në Bosnjë-Hercegovinë dhe për të zbatuar marrëveshjen e paqes atje. Në vitin 1999, NATO ka ndihmuar për të ndaluar vrasjet masive dhe dëbimet në Kosovë, dhe trupat e NATO-s vazhdojnë të shërbejnë në Kosovë nën një mandat të Kombeve të Bashkuara.

8. NATO ka një rrjet global të partnerëve të sigurisë nga mbi 40 vende. Ndër këto janë Kombet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë dhe Bashkimi Afrikan. Ukraina, vendndodhja e tensioneve të vazhdueshme me Rusinë, nuk është anëtare e NATO-s, por dëshiron që të jetë. Rusia e kundërshton idenë.

9. Katër vende të tjera të cilat aspirojnë për anëtarësim në NATO janë: Bosnjë-Hercegovina, Gjeorgjia, Mali i Zi dhe ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë.

10. Kolektivisht, anëtarët e NATO-s përbëjnë të paktën 50% të PBB-së së përgjithshme të botës dhe mund të telefonojnë më shumë se 3 milionë burra dhe gra në shërbimin aktiv.

Baby Boo