Shtatzënia ektopike – Simptomat, Shenjat, Diagnoza dhe Trajtimi (VIDEO)


SHTATZËNI EKTOPIKE – Kur blastocisti implantohet diku tjetër se normalja në zgavrën e mitrës. Të gjitha gratë në moshë riprodhuese janë shtatzëna derisa të vërtetohet e kundërta dhe është gjithmonë ektopike derisa të vërtetohet se është një shtatzëni intrauterine.

Simptomat: – Mund të jetë asimptomatike, nuk është e sigurt për datën e menstruacioneve të fundit – Amenorre (6-8 javë) – Dhimbje (në pjesën e poshtme të barkut, e moderuar, zakonisht e njëanshme) – Gjakderdhje vaginale (sasi e vogël, shpesh kafe) – Diarre dhe të vjella – Marramendje – Dhimbje shpatullash (në acarim diafragmatik – hematoperitoneum) – Kolaps (nëse këputet)

Shenjat: – Shpesh nuk ka shenja specifike, mitra është me përmasa normale – Zakonisht ka ndjeshmëri të qafës së mitrës dhe dhimbje adnexale – Shenja peritoneale (për shkak të gjakut intra-abdominal, nëse prishet shtatzënia ektopike)
Diagnoza diferenciale: Aborti kërcënues, abort i plotë, gjakderdhje e trupit të verdhë, kist i këputur i vezores, inflamacion i legenit-adnexitis, abscesi i vezoreve Tubo, fibroidi degjenerues, përdredhje e masës ovariane dhe sëmundje të tjera akute kirurgjikale të barkut.

Hulumtimet: -TVUS (90% e shtatzënive ektopike identifikohen) -progesteroni i serumit – bHCG serumi – Laparoskopia, standardi i artë, kur nuk mund të vendoset diagnoza.
Trajtimi: Pritshme, medikamentoze, kirurgjikale.

Kliko për të parë videon:https://fb.watch/9kH5Rdmqeh/