Olumçev: “Omicron mund të shfaqet edhe në Maqedoni për një muaj”


Kemi rreth 30 mutacione në Covid-19 që mund të na shkaktojnë probleme dhe të vënë në dyshim efektivitetin e vaksinave. Lloji i ri, “Omicron”, tashmë ka mbërritur në Evropë, kudo që të jetë, mund të shfaqet në vendin tonë brenda një muaji thotë në një intervistë me “Lokalno”, epidemiologun Sasho Olumçev, kryetar i Qendrës për Shëndet Publik në Gjevgjeli.

Sipas studimeve të mëparshme, siç sqaron ai, “Omicron” është dy herë më i infektuar se lloji i viruseve Delta dhe Alfa dhe shënjestër janë të rinjtë.“Deri tani ajo që dihet është se sulmon të rinjtë nga 20 deri në 30 vjeç dhe nuk do të ishte e çuditshme që përhapja e saj të ishte pikërisht në këtë grup njerëzish dhe në vendin tonë, duke qenë se kjo popullatë qytetarësh është më pakt e vaksinuar. Të rinjtë janë në kontakt të vazhdueshëm përmes miqësive dhe çështja është se sa i përmbahen maskave dhe mbajtjes së distancës, të cilat ishin të ndryshme dhe këtu lind problemi në diagnostikim”, shpjegon Olumçev.

Epidemiologu vëren se mjekët do të duhet të kenë shumë kujdes gjatë ekzaminimeve dhe zbulimit të tij.“Në stinën e gripit dhe të ftohjes, mund të bëhet një iluzion gjatë diagnostikimit dhe kështu të humbasësh pesë ditët e para që janë më të rëndësishmet për këtë virus, nënvizon mjeku.Sa i përket masave që duhen marrë për shkak se disa vende evropiane ku speciet e reja tashmë janë shfaqur kanë ndaluar fluturimet nga Afrika e Jugut dhe gjithashtu kanë vendosur karantinë për udhëtarët që vijnë prej andej, Olumçev beson se është shumë herët për të mbyllur kufijtë tanë dhe se mbajtja e maskës dhe respektimi i masave të tjera do të na japë mundësinë për të kaluar më lehtë.

Baby Boo