Jankuloska për financimin e VMRO-DPMNE-së: “Në selinë e partisë kishte kasaforta masive prej 1.5 metrash”

Ish-ministrja e Punëve të Brendshme, Gordana Jankulloska, në seancën e sotme për rastin gjyqësor në “Placevi në Vodno”, dëshmoi për periudhën kur ishte ushtruese e detyrës së Sekretares së Përgjithshme të VMRO DPMNE-së për financimin e partisë. “Kishte kasaforta masive 1.5 metra në selinë e partisë,” tha Jankulovska, e cila po i përgjigjej pyetjeve të prokurores Lile Stefanova, e cila i kërkoi dëshmitares të ndajë gjetjet e saj se si financohej partia në kontekstin e aktakuzës. Gruevski bleu parcela në Vodno me para nga kuota e anëtarësimit.

Baby Boo

Mund të jap disa informacione nga vjeshta e vitit 2004 deri në 2006. “Në kohën kur unë isha ushtrues detyre i Sekretarit të Përgjithshëm të VMRO DPMNE-së, në periudhën kur partia ishte në opozitë dhe gjatë gjithë kohës kishte llogari të bllokuar dhe funksiononte nga donacionet e individëve”, tha Jankuloska, duke theksuar se disa prej donatorëve u janë dhënë fatura në para.Sa para i janë dhënë Gruevskit, ka pyetur Stefanova, ndërsa Jankullovska është përgjigjur se nuk e di sa para i janë dhënë Gruevskit dhe se di vetëm për shumën që i janë dhënë.

Jankulloska sqaroi se në atë kohë legjislacioni, siç tha ajo, ishte më i lirshëm dhe se mbaheshin evidenca joformale dhe për këtë arsye disa donatorëve iu dhanë arka. Ajo shtoi se në zyrën e saj në selinë e vjetër të partisë kishte dy kasaforta të mëdha. Ishin dy kasaforta, njëra prej të cilave ishte e madhe, masive deri në një metër 1.5 metra e lartë dhe një e vogël si kasë. Në të voglin ruheshin sasi të vogla, ato që përdoreshin çdo ditë. Tjetri, të paktën sa isha në detyrë, as nuk ishte i hapur dhe as nuk dinte fjalëkalimin. E vogla kishte një kod dhe një çelës, u hap sipas nevojës, sqaroi Jankulovska.

Prokurorja Stefanova e pyeti Jankulloskën nëse kur donatorët ia kanë dhënë paratë kryetarit të partisë ajo ka pasur shënim se sa para janë dhënë nga një donator i caktuar, dëshmitarja tha se ka informacione dhe shënime se sa para do t’i jepen dhe nëse është diskutuar më shumë apo për më pak para nuk e di, as nuk e di se sa i është dhënë Gruevskit.

Gruevski është i akuzuari i parë dhe po gjykohet në mungesë për rastin “Parcelat në Vodno”. Në aktakuzë thuhet se në periudhën nga qershori i vitit 2006 deri në tetor 2012, Gruevski, si kryetar partie, në vend që të paraqesë si donacione për VMRO-DPMNE-në, për vete ka marrë 1.3 milionë euro, të cilat më pas i ka hedhur në qarkullim dhe ka blerë parcela toke në Vodno. Në këtë rast gjyqësor janë të akuzuar edhe biznesmeni Orce Kamçev, nëna e tij Ratka Kunovska-Kamçeva, Sasho Mijalkov, Risto Novaçevski dhe Nenad Josifovic.