Përgjimet në Prokurori kanë filluar që nga viti 2013

Prokuroria Publike e Republikës së Maqedonisë pohon se është e mundur që bisedat e linjave telefonike fikse në institucion të jenë regjistruar para datës 30 shtator 2016.

“Ka indikacione që tregojnë se regjistrimi ka zgjatur nga prokurimi dhe instalimi i pajisjeve, domethënë nga viti 2013. Në këtë drejtim, po kontrollohet nëse bisedat e regjistruara janë fshirë ose transferuar në një pajisje tjetër. ” theksoi Elizabeta Nedanovska” – zëdhënëse e Prokurorisë Publike të Republikës së Maqedonisë

Derisa është e qartë se prokuroria ka një bazë të madhe bisedash të regjistruara pa dijeninë e prokurorëve, gjasat janë të vogla të ketë numër të madh bisedimesh nga Gjykata Themelore e Shkupit, ku gjithashtu u zbulua opsioni për regjistrimin në centralin e ri telefonik. Arsyeja është se pajisja atje është instaluar vetëm në ndërtesën e re të gjykatës penale. Në atë ndërtesë tani ka filluar të hyjnë një pjesë e të punësuarve dhe gjyqtarëve, dhe vetëm në kohët e fundit ka filluar mbajtja e seancave gjyqësore.

Kryetari i gjykatës nuk deshi të zbulojë detaje shkaku i fshehtësisë së procedurës, por thotë se privatësia e komunikimeve në gjykatë aktualisht nuk është e kërcënuar.

“Pasi gjykata mësoi për ekzistencën e një centrali të tillë, i cili lejon regjistrimin e bisedimeve, janë kryer kontrolle. Në këtë kuptim, unë mund të garantoj se bisedat e gjyqtarëve dhe punonjësve të tjerë që nga momenti i zbulimit të rastit nuk janë regjistruar. Për periudhën e mëparshme, do të konstatojë hetimi”. – tha Ivan Xholev- Kryetar i Gjykatës Themelore Shkup 1- Shkup.

Përmbajtjet që i merr PaCensurë nga burime tjera nuk i nënshtrohen licencës Creative Commons 1.0, e cila përndryshe është e zakonshme, për përmbajtjet të cilat i plason kjo platformë mediatike. Ju lutemi, konsultohuni me buruesit për marrje të përmbajtjeve të tilla.

Pa Censurë botohet në www.pacensure.com dhe mund të merren në tërësi, sipas licencës Creative Commons 4.0.