Gjykata boshnjake shfajëson mbrojtësin musliman të Srebrenicës

Një dhomë e apelit të gjykatës së krimeve të luftës të Bosnjës liroi të premten, ish-komandantin musliman boshnjak Naser Oric, për shkeljet e të drejtave të njeriut dhe vrasjen e tre të burgosurve serbë në dhe përreth Srebrenicës në konfliktin e 1992-95 të vendit.

Oric, i konsideruar si një hero nga myslimanët boshnjakë, udhëhoqi mbrojtjen e Srebrenicës, një qytet i rrethuar që përfundimisht ra në forcat serbe boshnjake në vitin 1995, të cilët pastaj vranë më shumë se 8,000 burra dhe djem myslimanë në mizoritë më të këqija të Evropës që nga Lufta e Dytë Botërore.-përcjell Fakte.

Vendimi i shkallës së dytë u dorëzua pasi gjykata në qershor revokoi vendimin e saj të mëparshëm, duke pastruar Oric dhe shokun e tij Sabahudin Muhic të fajit dhe urdhëroi një gjykim të ri pasi prokurori u ankua për shkelje të procedurave penale.

Dhoma e apelit gjeti mospërputhje në deklaratat e një dëshmitari kyç të mbrojtur dhe “nuk mund t’i gjente ato të besueshme dhe të përcaktojë përtej dyshimit të arsyeshëm përgjegjësinë” e Oric dhe Muhic për krimet e dyshuara, tha gjyqtari Tihomir Lukes.

Aktgjykimi është i formës së prerë dhe nuk mund të apelohet.

Branislav Dukiç, kreu i një shoqate të të burgosurve serbë të Bosnjës, tha se vendimi ishte i turpshëm. “Të gjithë serbët duhet të largohen nga gjyqësori shtetëror në përgjigje,” tha ai.

Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish Jugosllavinë (ICTY) liroi Oricin për krime lufte kundër serbëve në vitin 2008, por u arrestua përsëri në qershor të vitit 2015 në Zvicër mbi një urdhër nga Serbia që e akuzonte atë për vrasjen e tre të burgosurve serbë boshnjakë të luftës në fillim të konfliktit .

Gjatë luftës, Kombet e Bashkuara e shpallën Srebrenicën një “zonë të sigurt”, por trupat holandeze nuk arritën të parandalonin kapjen e saj nga forcat serbe boshnjake./Arbresh

Përmbajtjet që i merr PaCensurë nga burime tjera nuk i nënshtrohen licencës Creative Commons 1.0, e cila përndryshe është e zakonshme, për përmbajtjet të cilat i plason kjo platformë mediatike. Ju lutemi, konsultohuni me buruesit për marrje të përmbajtjeve të tilla.

Pa Censurë botohet në www.pacensure.com dhe mund të merren në tërësi, sipas licencës Creative Commons 4.0.