​OBSH: Masat vendimtare “absolutisht të nevojshme” për të shpëtuar jetë

Masat vendimtare janë “absolutisht të nevojshme” për të shpëtuar jetë, paralajmëron Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ndërsa Evropa përballet me valën e dytë të epidemisë covida-19.
Koronavirusi është shkaku i pestë kryesor i vdekjeve në Evropë, ku merr më shumë se 1.000 jetë në ditë, tha drejtori i OBSH-së në Evropë Hans Kluge të enjten në një konferencë shtypi.
“Është koha për të rritur përpjekjet. Mesazhi për qeveritë është: Mos hezitoni të merrni masa më të buta për të parandaluar miratimin e masave të dhimbshme dhe të dëmshme siç pamë në valën e parë,” tha ai.

Baby Boo

Deklarata vjen në një kohë kur miliona njerëz në kryeqytetet evropiane dhe qytete të tjera duhet të jetojnë nën masat e reja të kursimit.
Por situata nuk është aq e keqe sa ishte në mars dhe prill, shton OBSH.
“Numri i vdekjeve tani pesë herë më i ulët se në mars dhe prill, kur vala e parë goditi kontinentin”, tha Kluge.

Një arsye për rritjen e numrit të të infektuarve në javët e fundit është se më shumë të rinj testohen pozitivisht për virusin, tha ai, duke shtuar se shkalla e vdekjes është më e ulët pasi më pak të rinj vdesin nga COVID-19 sesa të moshuarit.
Situata në Evropë po bëhet shqetësuese, por vendet e BE kanë rënë dakord të paktën për një sistem të përbashkët “semafori” që u tregon atyre nëse pasagjerët vijnë nga rajone të sigurta ose të rrezikshme.